Geschiedenis loonbedrijf Michiels H.

Bedrijfsleider Herman Michiels van het gelijknamige loonbedrijf Michiels H. te Booischot startte in 1979 met landbouwloonwerken en bouwde parallel een aannemingsbedrijf met zetel te Heist-op-den-Berg uit. Michiels H. Aannemingsbedrijf nv was niet alleen actief in grondverzet, sloop- en wegenwerken, maar beschikte ook over een recyclagecentrum voor slooppuin en een betoncentrale. In maart 2021 werd Michiels H. Aannemingsbedrijf overgenomen door de Square Group.

Herman Michiels groeide op te Booischot waar zijn ouders, Jules Michiels en Elza Hoefkens, een gemengd bedrijf uitbaatten van ruim 40 hectare met 35 melkkoeien en bijhorend jongvee. Samen met zijn zussen en zijn broer Boni werd Herman van jongs af aan mee ingeschakeld in het toen nog vele en zware handwerk om en rond de boerderij. Vader Jules was een echte paardenliefhebber waardoor voor het ploegen, eggen, maaien, binden, schudden en het vervoeren van hooi en stro het trekpaard werd ingezet.

In januari 1966 verscheen met een rode Zetor 3511 de eerste tractor op het bedrijf van vader Jules Michiels. Voor Herman en zijn broer Boni ging een nieuwe wereld open vooral omdat vader Michiels, die ondanks zijn voorliefde voor paardentractie, hen op een heel diplomatische en vrije manier onderwees in het goed omgaan met een tractor en de daaraan gekoppelde landbouwmachines.

Praktijkervaring en interesse voor landbouwtechniek basis voor start als loonwerker

Al snel ploegden Herman en Boni als de beste en voerden ze alle veldwerkzaamheden handig en snel uit met deze universele tractor. Dit ontging de buren niet en in zijn vrije tijd werd Herman regelmatig gespot met de Zetor-tractor en een éénscharige laatste voor Hert-ploeg om de tuinen en kleine gerende percelen te ploegen of te maaien met de Busatis-messenbalk. Herman Michiels combineerde dit met zijn studies te Heist-op-den-Berg waar hij een diploma A2-elektro-mechanica specialisatie motorenbouw behaalde. Daarna werd hij mechanieker-fotolasser bij het Amerikaans bedrijf Hercules te Paal-Beringen. Door de goede verstandhouding met de directie, die het personeel alle kansen gaf om constant te blijven groeien in het bedrijf en die het werk dat ze leverden erg respecteerden, bleef hij deze job ’s nachts uitvoeren ook toen hij startte in 1979 als zelfstandig loonwerker.

Daar zijn vader vertegenwoordiger was voor de veevoederfirma Vanden Avenne kende die heel veel landbouwers in de regio en via mond- tot mondreclame bouwde Herman Michiels snel een trouw klantenpotentieel op.

Na het behalen van het diploma van erkend fouragehandelaar in 1981 werd hij het aanspreekpunt in de regio voor het leveren van kleine pakjes hooi en stro. Die jaren bestonden de landbouwwerken vooral uit het maaien van gras en het droog maken en persen van hooi. Jaarlijks trekt Herman Michiels met zijn team nog richting Wallonië waar ruim 500 hectare stro wordt geperst en getransporteerd richting Booischot.

Naast landbouwloonwerk ook grondverzet en aannemingswerken

In 1981 kocht Herman Michiels zijn eerste bandenkraan, een tweedehands Fuchs. In 1983 volgde een Liebherr-rupskraan en tijdens de maïscampagne zorgde Michiels met twee silagewagens voor de logistieke ondersteuning bij een collega-loonwerker. De grond- en aannemingswerken groeiden op korte tijd exponentieel. Michiels opende op het industrieterrein te Aarschot begin 1993 een mobiele breekwerf waar afbraakmaterialen gerecycleerd worden en was daarbij één van de eerste in Vlaanderen. Later werd op het industrieterrein te Heist-op-den-Berg een betoncentrale geopend. Het grondverzet boomde en Herman Michiels kan trots terugkijken op een aantal prestigeprojecten zoals het Klaverblad te Lummen, het industrieterrein te Fleurus voor de site van Bpost, het festivalterrein van Werchter en de KMO-zone te Puurs en Bornem.

De innovatieve insteek van het bedrijf en de kwaliteit van het afgeleverde werk ontging de jury van de Agrafiek-stichting niet, waardoor Michiels H. in 2009 winnaar werd van de Agrafiek-award in de categorie loonwerk. In maart 2021 werden de grond-, sloop- en wegeniswerken van Michiels Herman, die in een aparte dochteronderneming waren ondergebracht, overgenomen door de Square Group met hoofdzetel te Wondelgem.

Uitgebreide expertise en omvangrijk en up-to-date machinepark

Sinds de oprichting in 1979 als éénmanszaak heeft loonwerker Herman Michiels constant geïnvesteerd in personeel, landbouwmachines en moderne tractors, waardoor het loonbedrijf anno 2024 kan terugvallen op een uitgebreide expertise en omvangrijk en up-to-date machinepark.

Midden de jaren 1990 breidde Herman Michiels zijn loonwerkactiviteiten uit met het maken en wikkelen van vierkante pakken. Drie New Holland-grootpakkenpersen en een Mc Hale-wikkelaar behoren ondertussen tot de bedrijfsinventaris.

Maïs hakselt men sinds 2002 en daarvoor stuurt Herman Michiels een John Deere 8600i op pad ondersteunt door niet minder dan vijf drie-assige silagewagens met tractie.

Een zelfrijdende Krone Big M met kneuzer, goed voor een maaibreedte van 9 meter, beschikt over een hoge capaciteit, de basis voor een efficiënte ruwvoederoogst. Schudders met een werkbreedte van 4 tot 14 meter en verschillende harken waaronder een vier-elementshark van 14 meter zorgen ervoor dat ze probleemloos de drie-assige opraapdoseerwagens van Krone en Lely met kortsnijinrichting voorblijven. Het verdelen en aanrijden van de rijkuil gebeurt met een Volvo-shovel van 21 ton met een aangepast grasverdeelbord.

Michiels beschikt ook over vier verreikers met pakkenklem en vierwielige wagens zodat het transport van de vierkante balen voordroogkuil of grote pakken stro en hooi van het veld naar de klant snel en zonder kwaliteitsverlies kan gebeuren.

Voor het oogsten van graan wordt een New Holland CX 7090 maaidorser met een opklapbaar maaibord van 7 meter ingezet. Het dorsen van korrelmaïs gebeurt met dezelfde machine, die dan uitgerust is met een achtrijig maïsvoorzetstuk.

Voor het zaaien van maïs gebruikt Michiels een achtrijige Amazone-ED 602-K zaaimachine voorzien voor het extra toedienen van kunstmeststof.

Kleine pakjes hooi of stro worden geperst met een New Holland- en Welger-pakkenpers. Het laden en lossen ervan gebeurt met één van de vier verreikers die het loonbedrijf telt.

Mest

Het bedrijf beschikt over de mogelijkheid om 8.000 m³ drijfmest op te slaan. Gras- en bouwland wordt geïnjecteerd met een Joskin van 18.500 liter. Verder zijn er drie andere drijfmesttanks: twee voor het spreiden en één van 30 m³ voor de aanvoer.

Compost en stalmest worden gedoseerd met breedstrooiers van de firma’s Joskin en Dezeure.

Van ploegen, weidebloten, kilveren tot bosbouwfrezen

Ploegen doet men respectievelijk met een vijfschaar van Aerts en Kverneland en een vierschaar van Lemken. Klanten die liever spitten kunnen beroep doen op de 3 meter brede Imants-spitfrees.

Met een Sicma-zaaicombinatie en een stoppelbewerker met zaadbak wordt gras ingezaaid. Voor het doorzaaien van sportterreinen staat een Vredo-doorzaaimachine 222.03.S Sport altijd paraat.

Herman kiest voor capaciteit en beschikt over een 6 meter brede frees- en rotorkopeg van Maschio, een 5,5 m brede Farmet-cultivator en een opklapbare 6 meter rotorkopeg/zaaimachine combinatie van Amazone.

Voor het onderhoud van teeltvrije zones zijn verschillende klepelmaaiers beschikbaar die ook ingezet kunnen worden voor het verkleinen van groenbemesters of voor het onderhoud van braakliggende percelen. Tot de inventaris behoort ook een Major RollerMower met een maaibreedte van 6,40 meter voor het maaien van tuin- en parkplantsoenen en sportterreinen.

Loonbedrijf Michiels H. draagt graag bij tot een gezonde groei van de gezaaide gewassen en biedt daarom gewasbescherming aan via een getrokken Delvano van 27 meter en beschikt uiteraard over een spuitlicentie.

Voor het nivelleren of ophogen van percelen beschikt het bedrijf over de nodige kilverborden en aangepaste grondkippers een bandenkraan en twee rupskranen.

Diepploegen met een diepploeg met een ploegdiepte tot 1,20 meter is ook een specialiteit van het bedrijf. Door te diepploegen haal je de humusrijke grond en teelaarde naar boven, waardoor de grond beter te bewerken is en meer vocht vasthoudt, wat resulteert in hogere opbrengsten.

Bosbouwwerk is voor Herman Michiels en zijn medewerkers geen onbekend terrein. Hiervoor kunnen ze beroep doen op een zware bosbouwfrees om struiken, houtkapafval en stronken te mulchen. Een houthakselaar die tot 75 cm dik materiaal zoals takken, stronken en bomen ter plaatse tot houtsnippers vermaalt, maakt de bosbouw dienstverlening compleet.

Voor landschapsverzorging en specifiek voor het onderhoud van houtkanten en hagen beschikt het bedrijf over een speciale Fliegl-takkenschaar-zaag.

Voor meer info over onze loonwerkactiviteiten neem gerust contact op met:
Michiels H. – Landbouwwerken
+ 32 (0) 475 65 26 36
herman@hermanmichiels.be